Taller de Ratafia 2016

a Casa rural Can Miquel

cartell-2-taller-ratafia-2016

 

Impressionant!!

 

Coincidint amb el cap de setmana que es va celebrar la Festa de la Ratafia a Santa Coloma de Farners, entrada ja la tarda varem poder gaudir i aprendre moltes coses sobre aquest emblemàtic licor considerat per molts una beguda espirituosa casolana de Catalunya.

Relaxats còmodament al saló de la nostra casa rural, l´Evarist March de Naturalwalks ens va endinsar al màgic món de les herbes que es poden utilitzar per fer una bona Ratafia, que no són poques.

 

taller-ratafia-1-1200ppp

taller-ratafia-2-1200ppp

taller-ratafia-5-1200ppp

taller-ratafia-5c-1200ppp-b

Varem aprendre que, segons explica la llegenda, tres bisbes segellant un pacte són els qui varen posar nom a aquesta beguda tan característica i a la que se li atribueixen propietats beneficioses.

Que la seva creació està molt arrelada a les ávies de moltes generacions, atés que sempre han estat veritables professionals de les herbes remeieres.

Que, fins i tot, el Sr. Verdaguer va ser ratafiaire deixant escrites les seves receptes.

Varem conèixer el verb xinxollar (remenar) “creat” pels ratafiaires i que moltes de les herbes de la Ratafia només es troben a la provincia de Girona, ja que seria molt difícil fer-la amb herbes d´altres indrets de Catalunya.

Varem aprendre també que en una bona Ratafia és molt important la seva filtració, ja que en la llágrima, el color, la olor i la densitat ja es fixen el que més en saben.

 

taller-ratafia-6b-1200ppp
taller-ratafia-9-1200ppp
taller-ratafia-10-1200ppp
taller-ratafia-11-1200ppp

Varem poder comprovar de primera mà, olorar i, fins i tot, saborejar herbes utilitzades per fer una Ratafia casolana i varem poder adonar-nos que fer-la “es un art” ja que, tot i fent-la sempre igual, cada any les mateixes herbes poden variar depenent de si ha estat un any calurós o no, o amb molta o poca humitat.

Finalment, varem tastar i brindar amb la “vuit porrons” del senyor Rosquelles, amb premi al millor disseny modern d´ampolla, tot saborejant un pà de pessic amb Ratafia fet a casa, mentres exploravem el present d´aquesta dolça beguda que avui dia podem trobar amb xocolata o crema de llet de Ratafia, entre molts d´altres molt bons.

Moltes gràcies a tots. L´any que ve, repetirem!!

Casa rural Can Miquel – 13/11/2016

———————————————

Per veure totes les fotos visita el nostre Facebook: Festa de la Ratafia 2016

 

 

Banner Can Miquel 2